11 Mart 2015 Çarşamba

Özgürlük Hukuku / Vehbi Hacıkadiroğlu

Özgürlük Hukuku
Vehbi Hacıkadiroğlu
1995

Vehbi Hacıkadiroğlu'nun Cem Yayınevi tarafından yayınlanmış Özgürlük Hukuku adlı kitabı felsefi açıdan başarılı bir çalışma. İçeriğinde ele aldığı mevzuları düşünsel bakımdan zengin ifadelerle değerlendirmiş. Referans aldığı batı filozoflarının düşüncelerini incelikli olarak yorumladığı söylenebilir Hacıkadiroğlu'nun. Kitapta özellikle, özgürlüğün temeli ve toplumsal gerekliliğinin felsefi yorumlarla açıklandığı kısımlar benim epeyce ilgimi çekti. Determinizm (Belirlenimlik) ilkesinin ele alındığı ilk kısımdan itibaren, kitap, dikkatli bir şekilde okunursa, bahsi geçen kavramlara biraz olsun ilgi duyan herkesin anlayıp yorumlayabileceği somut örneklerle pekiştirilmiş. Bu özgün yapıtı, özellikle hukuk okuyan tüm öğrencilerin okumasını tavsiye ettiğimi belirteyim.

9 Mart 2015 Pazartesi

Yangın / Talip Apaydın

Yangın
Talip Apaydın
2000

Talip Apaydın oldukça velut bir kalem. Yangın adlı çocuklara hitaben yazılmış bu öykü demetinde ülkemiz coğrafyasından ilginç çocuk portreleri ortaya koymuş. Özellikle maddi sıkıntı yaşayan, toplumun fakir kesimlerine çevirmiş objektifini yazarımız. Toplumsalcı bir bakış açısını yansıtan ifadelerle, samimi bir üslup kullanarak çocuklara hitap etmeyi tercih etmiş Talip Apaydın. Özellikle merhamet duygumuzu harekete geçirici, içerikteki birbirinden acıklı hikayeler, etkileyici bir iz bırakacaktır okuyan çocuklarda. Anadolu coğrafyasından devşirilmiş gerçekçi sahnelerin aktarıldığı ince bir duyarlık yansıtmış yazarımız. İmkan olursa okumakta fayda olduğu kanısındayım.

7 Mart 2015 Cumartesi

Ağrı Dağı Efsanesi / Yaşar Kemal

Ağrı Dağı Efsanesi
Yaşar Kemal
1974

Ağrı Dağı Efsanesi Yaşar Kemal'in en etkileyici ve mükemmel kitaplarından biri değil. Ancak yine de ürpertici bir epik üslup, temiz ve pürüzsüz bir kurgu, etkileyici ve güçlü karakterler kitabı ilgiyle okutuyor. Anadolu'nun muazzam sözlü kültürünün, böylesi güçlü bir kalem aracılığıyla yazıya ve edebiyata kazandırılması önemli bir işlev görüyor. Klasik kalıpların pek dışına çıkmasa bile yine de kendini bir solukta okutan bir çalışma ortaya koymuş Yaşar Kemal. Kendine has bir ekol oluşturmuş dev bir yazarın külliyatında yer edinen bu kitabı okumakta önemli faydalar var.

2 Mart 2015 Pazartesi

Komplo Yok / Mahir Kaynak

Komplo Yok
Mahir Kaynak
1999

Ünlü istihbaratçı Mahir Kaynak'ın doksanlı yılların ortalarında Aktüel Dergisinde yazdığı, çoğunlukla güncel yazıların derlendiği bir kitap Komplo Yok. Özellikle 28 şubat süreci, Refahyol hükümeti, Susurluk olayı, Körfez savaşı gibi yakın tarihte iz bırakmış olaylar hakkında derinlikli analizleri bu kitapta okumak mümkün. Kitaptaki öngörülerin önemli bir kısmının günümüzde gerçekleşmiş olması yazar Mahir Kaynak'ın büyük bir başarısı sayılmalı. Kitapta önemli gördüğüm satırların altını çizmek istedim. Ancak o kadar çok derinlikli tespitlere rastladım ki kitabın çoğu çizik içinde kaldı. Netice itibariyle, rastlanıldığı takdirde kaçırılmaması gereken bir kitap Mahir Kaynak'ın Komplo Yok adlı bu eseri.