15 Ocak 2016 Cuma

Allah'ın İsimlerinin Sırları / Arif Arslan

Allah'ın İsimlerinin Sırları
Dr. Arif Arslan
2013

Kitabı bitirdiğimde, ele kaldığı konuyu özgün bir bakışla ele almayı yeterince başaramamış bir çalışma okuduğumu düşündüm. Esmaül Hüsna olan isimler, gereğince kapsamlı ve açıklayıcı bir değerlendirmeye tabi tutulamamış. Belli başlı bilinen özelliklerin hatırlatılmasıyla yetinilmiş. Arif Arslan, daha kapsamlı açıklamalar yapsa, okurlarına daha faydalı olurdu diye düşünüyorum. Kitap epeyce hacimli. Ama bunun sebebi, Esmaül Hüsna'ların ebced değeri ve zikir saatlerine ayrıntılı olarak yer verilmesinden kaynaklanıyor.

6 Ocak 2016 Çarşamba

Büyük Balıklar / Orhan Hançerlioğlu

Büyük Balıklar
Orhan Hançerlioğlu
1958

     Orhan Hançerlioğlu'nun Büyük Balıklar adlı romanının, benzersiz ve heyecan verici bir çalışma olduğunu başlangıçta söylemem gerek. Sabahın erken saatinden, akşamın geç saatine kadar geçen bir günlük süreçte, İstanbul sokaklarında devam eden hareketli hayatların, bir günlük panoraması ortaya konmuş. Gündelik karşılaşmaların tesadüfleri içinde kişileri birbirine görünmez bir bağla incelikle zincirleyen yazar, bu romanıyla benzersiz bir edebiyat deneyimi sunuyor. Bir hikaye içinde yapılması makul olan biçimsel bir denemeyi, seksen üç sayfalık, tek bölümden oluşan bir romanda yapabilmek, cesaret ve üslup ustalığı ister doğrusu. Orhan Hançerlioğlu'nun da bu iddialı girişimi, büyük oranda başardığı söylenebilir. Ancak kitabın adının "Büyük Balıklar" olması bence bir handikap. Eserin içeriğinin orijinalliğini vurgulayabilecek daha çarpıcı bir ad koyulabilirdi romana. Özellikle de deneysel edebiyatı sevenlerin, yarım yüzyıl önce yapılmış bu çarpıcı roman çalışmasını okumalarında fayda görüyorum.

1 Ocak 2016 Cuma

Bu Resimde Kimler Var / Sennur Sezer

Bu Resimde Kimler Var
Sennur Sezer
1986

Geçtiğimiz aylarda vefat eden Türk Edebiyatının emektar ve saygın şairlerinden Sennur Sezer'in "Bu Resimde Kimler Var" adlı yapıtı, kısa şiirlerden oluşan, incecik bir kitap. Eseri bitirip kapattığımda en çok aklımda kalan, şairin tatlı bir söyleyişle üzerinde durduğu "anne" imgesi oldu. Kitabın genelini ele alırsak, seksen darbesinin aydın ve sanatçılarda meydana getirdiği travmaları içeren bir yanı olduğu da söylenebilir. Toplumsalcı damardan gelen bir geleneğe eklemlenebilecek şairlerden biri olan Sennur Sezer'in, bu eserinde emeği yücelten, sermayeyi eleştiren klasik sosyalist söylemleri, daha inceltilmiş ve rafine bir tarzda dile getirdiği, lirizmi de ıskalamamaya gayret gösterdiği söylenebilir. Netice itibariyle "Bu Resimde Kimler Var" adlı eser, okurda derin izler bırakmasa bile, kısa süreli de olsa, naif bir estetik lezzet tattıracağını söyleyebilmek mümkün.