Yüz Yüze Batman
Arif Arslan
2014
Genç Bir Şehrin Benzersiz Öyküsü:
Anılardaki Batman
1949 yılındaki 14 haneli küçücük İluh nahiyesinin, 65 yıl gibi yerleşim birimleri için çok az sayılabilecek bir zaman diliminde, yarım milyonluk nüfusa yaklaşan modern Batman şehrine dönüşmesi, son derece çarpıcı olayların nostaljik fonunda kitaplaşmış. Batman'ın bu benzersiz değişim ve gelişim macerasının baş aktörü olan "kara altın: petrol"ün bulunması, bu endüstrinin Batman'ın sektörel konumundaki mutlak belirleyiciliği, meydana gelen bu durumun halkın sosyal ve ekonomik yapısına olumlu ve olumsuz yansımaları, somut olayların berraklığında, tüm yönleriyle yazıya geçirilerek, belgelenmiş.
"Yüz Yüze Batman"ı okurken, Arif Arslan'ın görüştüğü tarihin tanığı bu kişilerle, sanki ben de bir arada bulunmuş, bu samimi muhabbete ortak olmuş hissiyatını taşıdım. Bunda kitabın üslubundaki duruluğun ve akıcılığın önemli bir etken olduğu kanısındayım. Ayrıca buna kitabın içeriğindeki olayların sürükleyici yapısı da eklenince, ortaya bir solukta, heyecanla okunan keyifli bir yapıt çıkmış.
Arif Arslan'ın "Yüz Yüze Batman"ını sadece bir yerel tarih çalışması kategorisine koyup, kısıtlamak yanlış olur. Çünkü kitap boyunca karşımıza çıkan figürlerin çoğu, son yarım yüzyılın Türkiye'sinin oluşumunda önemli roller oynayan tarihsel kişilerden oluşuyor. Batman'ın şekillenmesinde uzun vadeli etkileri olmuş yöredeki saygın kişilerin yanı sıra, Raman Dağına uğrayarak, oradan gelip geçmiş cumhurbaşkanları, başbakanlar, sanayiciler, sanatçılar ve onların birbirinden ilginç anekdotları, zihinsel açıdan zenginleştirici bir okumaya kapı aralıyor.
Kitabın önemli bir artısı da, içeriğinde, son derece başarılı ve ilginç görsel ögeleri barındırması. Bahsedilen dönemlerin daha net tahayyül edilmesini sağlayan, birbirinden güzel siyah beyaz fotoğraflar eseri epeyce zenginleştirmiş. Ancak fotoğrafların boyutunun genellikle küçük olması bu görselliği bir nebze zayıflatmış. Keşke fotoğraflar kitapta tam sayfa olarak, daha büyük yer alsaydı, diye hayıflandığımı söyleyebilirim.
"Yüz Yüze Batman" gibi önemli tarihsel değer taşıması kuvvetle muhtemel bir eserin, sonunda, isim bibliyografyasının bulunmaması da gözüme çarptı. Bu eksiklik, araştırmacıların ve özenli okurların eserden verimli faydalanmasını nispeten zorlaştırabilir.
Netice itibariyle, Batman'ın yerel tarihi konusunda önemli bir eksikliği gideren, bu alanda yeni çalışmalar yapılmasına öncülük edebilecek bir eser yazmış Arif Arslan. Bu tür çalışmaların benzerlerinde rastladığımız, ilgililerin okumasını ve faydalanmasını zorlaştırıcı "akademik üslup kuruluğu"nun fersah fersah uzağında bir dil kullanılmış. Hem keyifli hem de bilgilendirici bir eser okumak isteyenlerin kesinlikle ıskalamaması gereken bir kitap "Yüz Yüze Batman"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder