12 Eylül 2015 Cumartesi

Haiku Yazar Salyangoz / Necati Albayrak

  Haiku Yazar Salyangoz
Necati Albayrak
2015
             Necati Albayrak'ın, Yasakmeyve Yayınları tarafından okurlara sunulan eseri "Haiku Yazan Salyangoz" ile, uçsuz bucaksız bir doğa sarmalına girip, inceliklerle örülü sözcüklerin zengin tinselliğini kavramak mümkün. Bu kitapta "suyun ıslığı"nı duymak, "seken sözcükler"i gözlemlemek, "derin karanlık"ı hissetmek, "simsiyah harfler"i okumak ve anlamlandırmak olanağı tüm yönleriyle ortaya konmuş. Bir istisna haricinde, eserdeki bütün şiir adlarının iki kelimeden oluştuğunu burada vurgulamam gerek.

            Haiku Yazan Salyangoz,  sadece durgun tabiat görüntülerinin oluşturduğu etkileşim sonucunda kıpırdayan imgelemle değil, devinden bir doğanın baş döndürücü kuşatıcılığı çerçevesinde şiirin tüm olanaklarını bünyesine katmak isteyen bir bilinçle kotarılmış. Şair Necati Albayrak'ın eseri birkaç okumada tüketilmesi mümkün olmayan bir izleksel derinliği ve anlamsal enginliği bünyesinde barındırıyor.

            Gözlemlediğim kadarıyla, kitabın en büyük handikabı, haiku tarzındaki şiirleri okumanın büyük bir dikkat ve özen gereksinmesi. Çünkü gözden kaçırılan tek bir sözcük, iki sayfalık bir şiirden alınacak tüm estetik lezzetin uçup gitmesine sebep olabiliyor. Albayrak'ın bu eserini bütünsel olarak  çok kıymetli bulsam da "Birinci Bölüm: Ustası Olsam"ı daha çarpıcı bulduğumu söylemek isterim. "İkinci Bölüm: Dedi Karasın" ise ilk bölüme göre farklılık arz eden biçimsel yapı ve tercihleriyle daha dar bir izleksel yapı çerçevesinin sınırlarını betimliyor.

            Kitapta okuduğum haikulardan, kendi seçtiklerimle oluşturduğum bir şiiri, bu vesileyle paylaşmak isterim.
 
KARANLIĞIN AÇLIĞI
 
matarasına
gözünden yaşlar döken
savaş suçlusu

sararmış yaprak
kaybolmazdı ırmağın
eski renginde

uyurken insan
biraz çocuk oluyor
biraz da ölüm

önce ateşi
ardından türküsünü
yakıyor çoban

vazoda gülün
gizlediği dikenler
suya batıyor

ustası olsam
içimdeki ölüyü
taşlara gömsem

yokuşu aşıp
daha güçlü akmaz mı
cılız dereler

tozlu yolları
birbirine bağlayan
çocuk sesleri

güftesi yitik
şarkılar mı söylüyor
sazlıkta rüzgar

üfledik söndü
karanlığın açlığı
bitecek sandık

kurşun kalemle
yaralanmış kağıtlar
veda mektubun

yüzüm üstüne
karartısı değişken
mezar taşları

Necati Albayrak
Haiku Yazar Salyangoz, 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder